annelita.blogg.se

Fotledsprotes (ankle prosthesis) - ta beslut om - genomföra - leva med OCH om Marfans Syndrom

Helhet är skönhet

Publicerad 2014-11-24 21:22:15 i Allmänt,

I dag är tid för viktiga ord. Kan vara så att detta författats om tidigare på denna blogg, men det som är uppbyggande tål att upprepas. Aristoteles sa en gång för otroligt länge sedan att helheten är större än summan av delarna. Det är i helheten, inte i delarna som vi upplever skönhet. Så kloka ord, så livsstärkande, tänker jag i dag. "Reservdelsmänniskan" Anneli funderar och summerar. Under så många år och tillfällen har jag betraktat min spegelbild och kritiskt nagelfarit mina kroppsdelar med min blick, och naturligtvis de kropppsdelar som inte sett ut som andras. Det var som om de enskilda delarna, det fula, det alldeles för smala, det sneda, det buckliga, det platta och det icke-fungerande delarna tog över och min beskrivning av mig själv blev detsamma. Som om de ensamma fick och kunde regera över resten av mig själv. 
Någonstans på vägen har det ändå hänt. Mognad och ålder? Tacksamhetens känsla över att jag lever ett liv? Över att jag fått möjlghet att ligga under kirurgens skärpta ögon och varsamma händer? Något har förändrat mig. Aristoteles ord har kommit till mig, och mitt jag, mitt betraktande jag har sakteliga börjat se helheten, och därtill upplevt min alldeles egna skönhet. Jag gillar faktiskt det jag ser. Allt det jag har utvärtes och invärtes är tillsammans vävda till helheten "Jag", och det är skönhet för mig.  
 
Min fotled bär mig vidare och den fungerar! Jag får fortsatt mail då och då från er som läser min blogg och jag kan bara säga att det var precis vad jag ville med bloggen och det jag har skrivti! Det gläder en "reservdelsmänniska" att få dela med sig och sprida kunskap om något som berör andra, om något som jag upplevt och lever med och som förhoppningsvis kan styrka och stärka andra. 
 

Om

Min profilbild

Anneli Jonsson

Bloggen har skapats utifrån att jag 2012 stelopererade några leder i min vänstra fot och 2013 fick en fotledsprotes insatt i samma fot. År 2016 var det dags för reparation av protesen, Jag fick en diagnos 1997, Marfans Syndrom, vilken är orsaken till mina fotbekymmer samt andra symtom som jag haft från födseln. Bloggen handlar även om livet med Marfan. Med anledning av Marfan har jag opererats för skelögdhet, burit korsett pga skolios samt genomgått ett hjärtklaffsbyte. Marfans syndrom är en ovanlig sjukdom och kan periodvis vara påfrestande att leva med. Viktigt att vi som har diagnosen sprider kunskap och erfarenhet om den. Mitt liv är för övrigt högst vanligt; en livspartner sedan en ofantlig mängd år, två fantastiska och livsinspirerande barn samt ett arbete med hög utmaningsfaktor inom socialt arbete.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela