annelita.blogg.se

Fotledsprotes (ankle prosthesis) - ta beslut om - genomföra - leva med OCH om Marfans Syndrom

Nytt på träningsfronten

Publicerad 2013-12-19 20:59:29 i Allmänt,

Jag är inte längre en i mängden vid sjukhusets incheckning. Många är de trevliga och kavajklädda kvinnorna som registrerat mig var tredje dag under de senaste veckorna.  ”Jaha, är det sjukgymnastiken ” eller ”jaha, då var det dags igen”, ett leende och några tryck på knapparna. Legitimationen. Frikort. Inget kvitto tack. Känslan som naivt fyller mitt inre är att jag just då inte är en av alla de människor som i korta ögonblick passerar deras ögon. Jag är hon som går på sjukgymnastiken. Jag gillar dessa kvinnor. Första ansiktet för patienten. Inte alls oviktigt. Betydelsefull del i det stora sjukhusmaskineriet.

Hon som går på sjukgymnastiken har numera ett gediget program att följa. Ingen tid för lättja eller avsaknad av styrfart. Det går framåt och sjukgymnasten Moas mätningar av foten gav gårdagen en guldkant, vilket även senare på eftermiddagen skulle bekräftas av läkare Krister Angel. Mycket bra vinkel på fotleden, absolut godkända grader. Under gårdagens telefonsamtal med honom fick jag även medhåll om vikten av att fortsätta med träningen ytterligare en månad. Återbesök till Spenshult inplanerades till månadsskiftet januari/februari. Förutom check av fotledens resultat ska även den trilskandes tåsenan kontrolleras då. Viktigt att kunna komma ned på undersidan, på den så kallade tåkudden för balansens skull.

I träningsprogrammet ingår numera en mycket avancerad tingest. Nedan kommer bilder. Kan vid en snabb anblick uppfattas som "saken som vann förra årets crazy-pryl-tävling". Icke alls. Den ingår i en metod som används inom sjukgymnastiken. Tränar varenda liten muskel. Ingen kommer undan. Jag lovar. Man vet absolut var man är starkare respektive svagare i den lilla foten. Liggandes på golvet bakom mobilkameran är naturligtvis Moa, sjukgymnasten som efter årsskiftet kommer att kallas fysioterapeut efter nytt beslut på högre nivå. Jag tränar vidare med crazy-prylen och ser fram emot julens ledighet. I kväll en tekopp tillsammans med Marfanföreningens tidning som damp ned i brevlådan, min allra första som nybliven medlem. 

 

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Jonsson

Bloggen har skapats utifrån att jag 2012 stelopererade några leder i min vänstra fot och 2013 fick en fotledsprotes insatt i samma fot. År 2016 var det dags för reparation av protesen, Jag fick en diagnos 1997, Marfans Syndrom, vilken är orsaken till mina fotbekymmer samt andra symtom som jag haft från födseln. Bloggen handlar även om livet med Marfan. Med anledning av Marfan har jag opererats för skelögdhet, burit korsett pga skolios samt genomgått ett hjärtklaffsbyte. Marfans syndrom är en ovanlig sjukdom och kan periodvis vara påfrestande att leva med. Viktigt att vi som har diagnosen sprider kunskap och erfarenhet om den. Mitt liv är för övrigt högst vanligt; en livspartner sedan en ofantlig mängd år, två fantastiska och livsinspirerande barn samt ett arbete med hög utmaningsfaktor inom socialt arbete.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela