annelita.blogg.se

Fotledsprotes (ankle prosthesis) - ta beslut om - genomföra - leva med OCH om Marfans Syndrom

Förändringar och medvind

Publicerad 2013-11-20 15:12:52 i Allmänt,

Uttryckssätten är många. Ibland kommer de till en på ett högst oväntat men inspirerande sätt. Sent i går kväll fanns det bara där inom mig och ville ut.

En fotled gröpt av artros, den gick snett.

Kvinnan var trött på den värk som den gett.

In med protesen av doktor med vett.

Och titta på bilden, det funkar ju fett.

Stycket förmedlade jag på facebook i går. Tillsammans med bilden på en fot, min fot, stolt poserande framåt.  

Nya blad och kapitel håller på att formuleras. Det är sista veckan jag tillbringar som sjukskriven på heltid.  Konsultationer med sjukgymnasten och försäkringskassans handläggare har lett till att jag kommer att återgå halvtid till mitt arbete redan nästa vecka. Det är min egen vilja. Önskan om att få pröva fysisk och mental hållbarhet. Jag menar, det är nog inte bra att reflektera för länge över små vardagliga ting och händelser. Vilket är vad som sker medan läkningen pågår och träningspassen utförs. Trots det som är jobbigt har jag uppskattat tiden som sjukskriven. Jag önskar att alla fick uppleva tid för vila, vila som är ämnat att skapa kraft och styrka framåt. Har just i dag delat dessa tankar med en gammal vän. Värdefullt samtal om vikten av att få vara i fred med sig själv och sitt inre, kanske hitta sitt andliga jag i denna prestationskrävande värld, och få uttrycka sig.

Samtidigt känns det som att nyttoådran inom mig kallar. Men får inte ta över hand. Foten först, nyttan sen. Foten är viktig. Fortsatt sjukgymnastik som nu ökas till tre gånger per vecka, och hemmaövningar, minst tre gånger per dag! Det är nu och bara nu som jag kan påverka hur ”sen” ska se ut. Inte om ett halvår eller ett år. Tanken är att sedan gå upp till 75 procent arbete och 25 procent förebyggande sjukpenning. En ganska ny företeelse enligt försäkringskassan. Rehabilitering efter ett ingrepp, en sjukdom eller för att förhindra längre tids sjukfrånvaro. Inte sjukskriven, utan mer ”pågång-sjukpenning”, tänker jag det som. I går hjälpte även sjukgymnasten mig att betona vikten av träningen och handläggaren på försäkringskassan likaså! Nästa vecka nyinsatt telefontid med doktor Angel. Det krävs ett utlåtande från honom till min ansökan om ”pågång-sjukpenning”. Hyser inga tvivel om att han skulle ha någon annan åsikt om detta.

Jag befinner mig i någon slags sommarljummen medvind just nu. Behagligt. Det blåser lagom hårt och jag lyckas styra segel och båten åt det håll jag vill. Inga stormar nu, om jag får be! 

 
 
 
 
 
 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Jonsson

Bloggen har skapats utifrån att jag 2012 stelopererade några leder i min vänstra fot och 2013 fick en fotledsprotes insatt i samma fot. År 2016 var det dags för reparation av protesen, Jag fick en diagnos 1997, Marfans Syndrom, vilken är orsaken till mina fotbekymmer samt andra symtom som jag haft från födseln. Bloggen handlar även om livet med Marfan. Med anledning av Marfan har jag opererats för skelögdhet, burit korsett pga skolios samt genomgått ett hjärtklaffsbyte. Marfans syndrom är en ovanlig sjukdom och kan periodvis vara påfrestande att leva med. Viktigt att vi som har diagnosen sprider kunskap och erfarenhet om den. Mitt liv är för övrigt högst vanligt; en livspartner sedan en ofantlig mängd år, två fantastiska och livsinspirerande barn samt ett arbete med hög utmaningsfaktor inom socialt arbete.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela