annelita.blogg.se

Fotledsprotes (ankle prosthesis) - ta beslut om - genomföra - leva med OCH om Marfans Syndrom

Nerver i kläm

Publicerad 2014-01-08 20:23:33 i Allmänt,

Jag tror att nerver hamnar i andra klass när kroppen blir utsatt för ett operationsingrepp. Ibland kan de till och med komma rejält i kläm och man vet inte alls när eller hur de återvänder till livet. Efter första ingreppet hade jag två avdomnade tår som likt slappa otränade medelålders gubbar hängde och slängde längst ut på foten.Nerver i kläm, sa doktorn. Det tog några månader innan de vaknade upp och förstod att det var dags att börja arbeta. Dock fick de sig en törn och blir väl aldrig i den form de en gång var. Stackars små tår. Nerverna är i kläm även denna gång. Tårna slapp undan. Nu är det mer av större fläckar över vristen och över min gamla ”plattfotsbulle” på insidan av foten. Lätt avdomnade partier som sonen gladeligen testar med jämna mellanrum. ”Gör det här ont mamma”, säger han och nyper till i huden. Noggrant ska jag svara ja eller nej medan han nypandes tar sig ut till mer känsliga delar. Avdomningsexperten i familjen. Och nu har det faktiskt hänt. Det sticker likt frusna fingrar som tackar för den varma handsken eller den öppna elden som skänker dem värme. Något har vaknat upp där under fotens skinn och ger sig till känna igen. I alla fall lite grann. Det är framgång. Nu till det mindre framgångsrika. Ungefär samtidigt som avdomningsexperten har konstaterat en förbättring har en ny typ av smärta sakta uppenbarat sig vid inre fotknölen och en bit upp längs insidan på benet. Jag gillar det inte. Vill inte ha motgång nu när medvinden skjutsat mig framåt så länge. Hoppas att det är en övergående smärta. Jag ska ju komma i gång med promenader nu var det tänkt. Vila och vänta in. Ett steg bakåt kan faktiskt bli till två steg framåt.

Brev från Spenshult i lådan i dag. Återbesök sista veckan i januari. Nu gäller det foten! Vi ska träffa din arkitekt och konstruktör. Skärpning, ingen smärta mer. Vi samarbetar ju. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Jonsson

Bloggen har skapats utifrån att jag 2012 stelopererade några leder i min vänstra fot och 2013 fick en fotledsprotes insatt i samma fot. År 2016 var det dags för reparation av protesen, Jag fick en diagnos 1997, Marfans Syndrom, vilken är orsaken till mina fotbekymmer samt andra symtom som jag haft från födseln. Bloggen handlar även om livet med Marfan. Med anledning av Marfan har jag opererats för skelögdhet, burit korsett pga skolios samt genomgått ett hjärtklaffsbyte. Marfans syndrom är en ovanlig sjukdom och kan periodvis vara påfrestande att leva med. Viktigt att vi som har diagnosen sprider kunskap och erfarenhet om den. Mitt liv är för övrigt högst vanligt; en livspartner sedan en ofantlig mängd år, två fantastiska och livsinspirerande barn samt ett arbete med hög utmaningsfaktor inom socialt arbete.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela